Rudenį reikalingi vitaminai

Rudenį reikalingai vitaminai moteriai

Atėjus rudeniui, mūsų organizmui reikia papildomo palaikymo. Norint išvengti sezoninės depresijos, sustiprinti imunitetą ir po vasaros atostogų išlaikyti švytinčią odą, reikia vitaminų.

Dauguma jaunų moterų mano, kad nebūtina rimtai pasirūpinti reikalingais vitaminais, juk jos sveikos ir pilnos jėgų, tačiau yra ne visai taip. Stresas, rūkymas, reguliarus alkoholio ar kontraceptinių tablečių vartojimas – tai faktoriai, siejami su tam tikromis rizikomis.

Kol įmanoma, geriausia pasirūpinti reikiamais vitaminų kiekiais, į savo racioną įvedant daržovių ir vaisių – natūralius vitaminus organizmas įsisavina geriau, nes kartu gaunama ir medžiagų, padedančių jiems įsisavinti.

Arbūzas

Arbūzuose yra gausu vitaminų C, PP, B1, B2, karotino, folio rūgšties, ląstelienos, pektinų, angliavandenių, magnio, kalio, geležies, mangano ir nikelio. Folio rūgštis (vitaminas B9) palaiko imuninę sistemą, užtikrina normalų baltųjų kraujo kūnelių leukocitų funkcionavimą, taip pat vaidina svarbų vaidmenį, moteriai pastojus, besivystant vaisiui. Todėl arbūzas bus naudingas visoms moterims, norinčioms sustiprinti organizmą, ir tiesiog nepakeičiamas nėščiosioms bei planuojančioms pastoti moterims.

Arbūzo minkštimo ląsteliena gerina žarnyno mikrofloros gyvybingumą ir padeda atsikratyti cholesterinu. Taip pat arbūzą valgo moterys, norinčios sulieknėti. Arbūzų dieta gana efektyvi – mažiau nei per savaitę galima numesti 3 – 5 kg viršsvorio.

Melionas

Melione gausu cukrų (iki 13 %), vitamino C, PP, karotino, folio rūgšties, silicio, geležies ir ląstelienos. Vitaminas PP mažina cholesterino lygį kraujyje, normalizuoja arterinį spaudimą, palaiko sveiką odą, normalų smegenų ir nervinės sistemos darbą.

Melionas turi ir jauninančių savybių: silicis gerina plaukų, odos ir nagų struktūrą. Gydomosios meliono savybės praverčia, stiprinant nervinę sistemą. Meliono minkštime yra medžiagų, padedančių gaminti serotoniną – laimės hormoną. O juk gera nuotaika yra tai, ko reikia, sudėtingu rudens periodu.

Šermukšnis

Šermukšnio uogose gausu vitaminų C, P, K, E, karotino, gliukozės, fruktozės, organinių rūgščių, rauginamųjų medžiagų, geležies, jodo, kobalto, mangano, vario. Šermukšnis – tai natūralus multivitaminų kompleksas.

Šermukšnio uogose daug vitamino C. Būtent jis yra vienas svarbiausių organizmo gynėjų nuo streso poveikio. Šis vitaminas stiprina imunitetą, didindamas atsparumą nuo infekcijų.

Šermukšnių uogų sultys stimuliuoja kraujotaką, mažina cholesterino lygį kraujyje, stiprina kapiliarus. Be to, jos turi dezinfekuojančių ir antibiotinių savybių, gerina virškinimą.

Morka

Morkose gausu karotino, vitaminų C, B, D, E, kalio, kalcio, geležies, fosforo, jodo, magnio, mangano. Juose taip pat yra eterinių aliejų, fiziologiškai aktyvių medžiagų – sterolių, fermentų ir kitų organizmui reikalingų junginių.

Morkų sultys ir trintos morkos turi organizmo stiprinamųjų savybių. Jos valo kraują, padeda šalinti toksinus, normalizuoja medžiagų apykaitą, didina visų vidaus organų aktyvumą.

Morkos didina antioksidantų kiekį kraujyje, kurie stiprina imuninę organizmo sistemą ir stimuliuoja sveikų ląstelių augimą.