Kosmetikos sudėtis: kaip suprasti?

Kaip suprasti kosmetikos sudėtį?

1 žingsnis: įsidėmėkite nepageidaujamus sudėties elementus

Šiais laikais kosmetikos gamyboje naudojama apie 8 tūkstančiai skirtingų ingredientų. Dalis jų imami iš gamtos – augalų aliejai, ekstraktai, vaškai, eteriniai aliejai, bet taip pat didelė dalis ingredientų yra laboratorijoje sintezuoti cheminiai junginiai. Labai dažnai sintetinės medžiagos organizmui yra kenksmingos ir naudojamos ilgainiui gali stipriai pakenkti imuninei sistemai, sukelti alergiją tau pačiai ir tavo atžaloms, taip pat vėliau sukelti ir vėžio ląstelių atsiradimą. Žinoma, neįmanoma įsiminti visų įmanomų sudėties elementų ir jų poveikio, tačiau besirūpinantiems sava sveikata patartina įsidėmėti keletą pavojingiausių bei dažniausiai naudojamų. Tad apie tai išsamiau…

2 žingsnis: tikrinkite tikrąjį sudėties sąrašą

Pagal įstatymus ant kiekvieno kosmetikos gaminio turi būti nurodyta pilna sudėtis. Išvardintus sudėties elementus turėtume lengvai rasti ant kosmetikos priemonės indo arba ant dėžutės, kurioje indas įdėtas. Tačiau kartais prireikia didinamojo stiklo, norint perskaityti sudėtį, nes gamintojai neretai pasitelkia mikroskopišką raidžių dydį. Sudėtis dažnai nurodama, naudojant anglų kalbos žodį ingredients arba raidžių junginį INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). 

3 žingsnis: raskite joje pageidaujamas ir nepageidaujamas medžiagas

Sudėtis rašoma mažėjimo tvarka – kuo daugiau medžiagos, tuo arčiau ji sąrašo pradžios. Daugelyje produktų pagrindinė sudėties dalis yra destiliuotas vanduo (Aqua arba Aqua purificata), tada rašomi kiti ingredientai. Kremuose iš karto po vandens paprastai rašomos aliejaus tipo medžiagos (geriausia, jei ant kremo įpakavimo nurodytas augalinis aliejus, o ne pigus mineralinis aliejus, arba klastingas silikonaliejus – dimethicone, cyclomethicone arba kiti, su panašia galūne). Sąrašo pabaigoje paprastai nurodami konservantai, dažikliai. Žiūrėkite, ar produkcijoje nėra parabenų arba kitų kenksmingų medžiagų. Labai gerai, jei sudėties sąraše galima rasti daug skirtingų augalinių medžiagų pavadinimų. Augalai nurodami lotynų kalba ir dažnai skliausteliuose paminimas angliškas jų pavadinimas. Pavyzdžiui, ramunėlės: Chamomile Recrutita (Camomile) Extract arba avokado aliejus: Persea Gratissima (Avocado) Oil. 

4 žingsnis: galima numanyti veiksmingųjų medžiagų kiekį

Egzistuoja įdomus triukas, kurio pagalba galima maždaug atšifruoti, koks veiksmingųjų medžiagų kiekis panaudotas produkte. Konservantų, parabenų maksimaliai leistinas kiekis yra 0,5%. Jeigu gamintojas teigia, kad šio kremo veiksmingoji medžiaga yra ramunėlės, bet ramunėlių ekstraktas pasirodo sąrašo gale, dar po parabenų, tai rodo, kad ramunėlių kreme yra mažiau negu 0,5%, o tai yra labai nereikšmingas kiekis, kad darytų poveikį odai, todėl tokios priemonės neverta pirkti dėl parabenų ir dėl to, kad ramunėlės dominuoja tik pavadinime. Jeigu medžiagos pavadinimas yra sąrašo pradžioje arba per vidurį, galime numanyti, kad jos kiekis yra didesnis. 

Kokių medžiagų reikėtų vengti kosmetikoje? 

Kosmetikoje naudojama tūkstančiai nenatūralių medžiagų, kurios gali pakenkti sveikatai. Žinoma, porą kartų pasitepus kremu su parebenu arba propileno gliukoliu, nieko baisaus neatsitiks, tačiau naudojant jį kasdien, kengsmingosios medžiagos susikaupia organizme ir kenkia sveikatai. Peržiūrėjus mūsų rinkoje esančią kosmetiką, galima nustatyti dažniausiai naudojamas medžiagas, kurios turi neigiamą poveikį organizmui. Jų kasdien naudojamoje kosmetikoje reikėtų vengti.

1. Parabenai, Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl)

Naudojama beveik visose plaukų bei odos priežiūros produktuose. 
Tikslas: tai konservantas, naudojamas produkto galiojimo laikui prailginti.
Nepageidaujamas poveikis: gali būti daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų priežastimi. Jie yra mutogenai ir imituoja moteriškųjų hormonų veiksmus, pažeidžia endokrininę sistemą, yra toksiški. Parabenai turi savybę įsisiurbti į giliausius odos sluoksnius, absorbuotis kraujotakos sistemoje bei susikaupti organizmo audiniuose. Taip šios medžiagos gali pasiekti didelę koncentraciją ir pastebimai kenkti imuninei sistemai. Dėl to gali atsirasti įvairių ligų bei anomalijų. Be to, šios medžiagos per motinos organizmą yra perduodamos palikuonims (parebenai surasti ir motinos piene). 

2. Propileno glikolis, Propylene Glycol

Dažniausiai naudojamas tonikuose, veido, akių ir kūno kremuose.
Tikslas: odos drėkiklis ir priedų skystiklis kosmetikos gamyboje, taip pat naudojamas antifrizų, stabdžių skysčių bei lakų gamyboje. 
Nepageidaujamas poveikis: toksiškas, sukelia kepenų anomalijas (testuoti su gyvūnais), turi ypač mažą, molekuliarinį svorį, dėl to lengvai patenka į audinius. Išsiurbia drėgmę, dėl ko sausėja oda. Žinomas kaip galimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Propileno glikolio vietoje patariama naudoti augalų gliceriną. 

3. Mineralinis aliejus, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum)

Naudojamas visų tipų kremuose masažiniuose aliejuose, tai yra pagrindinė „vaikų aliejaus” medžiaga.
Tikslas: odos minkštinimas, riebinimas.
Nepageidautas poveikis: pigus naftos subproduktas, kuris padengia odą „nekvėpuojančiu” sluoksniu, sudaro komedonus (juoduosius taškus, uždegimus). Gali turėti policikliškųjų aromatizuotų angliavandenių (PHA), taip pat kancerogenai ir mutagenai. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas, nes yra pigesnis nei augaliniai aliejai.

4. Trietanolaminas, Dietanolaminas, Triethanolamine (TEA), Diethanolamine (DEA)

Naudojamas įvairiuose kremuose, dezodorantuose, šampūnuose.
Tikslas: putojanti medžiaga ir kosmetikos skystiklis gamyboje.
Nepageidaujamas poveikis: gali būti įvairių alerginių reakcijų priežastimi, dirginti, sausinti odą bei plaukus. Dažnai kosmetikos produktuose taip pat naudojamas Isopropyl Mystrate (aliejaus tipo minkštinanti medžiaga), kuris sujungtas su TEA arba DEA formuoja vėžį sukeliančius kancerogeninius cheminius junginius – nitrosaminus. 

5. BHT (Butylated Hydroxythaluene)

Naudojamas kremuose bei dezodorantuose.
Tikslas: antioksidantas, pailgina kosmetikos galiojimo laiką.
Nepageidaujamas poveikis: sintetinis antioksidantas, kuris sukelia alergines reakcijas. Vietoj BHT patariama naudoti natūralius antioksidantus, pav. vitaminus E, C ir kitus. 

6. Phenoxyethanol

Naudojamas įvairiuose kremuose.
Tikslas: konservantas.
Nepageidaujamas poveikis: kancerogenas, mutagenas ir toksinis. 

Straipsniui parengti naudoti šaltiniai:
Vance, J., The Cosmetic Consequence
Michalun, N., Michalun, V., Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary
Wenninger, J., International Cosmetic Ingredient Dictionary and Handbook, 8th Ed.