Orchidėjos rūšys

Orchidėjų rūšys

Orchidėjos yra vieni iš įdomiausių augalų pasaulyje. Žinomos daugiau kaip 25 000 rūšių, orchidėjos yra įvairių formų ir spalvų, todėl jos yra idealus pasirinkimas kiekvienam sodininkui, norinčiam pagražinti savo sodą. Skirtingos orchidėjų rūšys pasižymi skirtingomis savybėmis, dėl kurių jos išsiskiria iš kitų. Šiame straipsnyje susipažinsime su įvairiomis orchidėjų rūšimis ir aptarsime jų unikalias savybes.

Sausumos orchidėjos

Sausumos orchidėjos yra tos, kurios auga dirvoje, o ne epifitiškai ant medžių. Šios orchidėjos paprastai būna mažesnės už kitas rūšis ir joms reikia daugiau vandens nei epifitams dėl mažesnės drėgmės. Vienas iš sausumos orchidėjų pavyzdžių yra Cymbidium orchidėja, kuri gali siekti iki dviejų pėdų aukščio. Šio tipo orchidėjos turi ilgus lapus ir žydi didelėmis kekėmis, kuriose ant vieno stiebo gali būti iki 30 žiedų.

Epifitinės orchidėjos

Epifitinės orchidėjos paprastai auga ant medžių ir kitų paviršių, pavyzdžiui, uolų. Šio tipo orchidėjoms reikia mažiau vandens nei antžeminėms rūšims, nes jos sugeria drėgmę iš aplinkos. Kai kurie pavyzdžiai: katasetinė orchidėja (Catasetum Orchidum) ir Vandos orchidėja (Vanda Orchid), kurios labai vertinamos dėl ryškių žiedų ir skirtingų spalvų raštų. Catasetum orchidėja geriausiai auga reguliariai drėkinama, o Vanda orchidėjai reikia pilnos saulės, kad ji augtų maksimaliai.

Vienalapės orchidėjos

Monopodinės orchidėjos dažnai atrodo kaip aukšti spygliai su keliais stiebais, išaugusiais iš vienos šaknų sistemos (monopodinė reiškia „viena koja“). Šios rūšys yra vienos populiariausių tarp sodininkų dėl paprastų priežiūros reikalavimų ir gražių žiedų. Populiariausios rūšys yra oncidijos, miltonijos, falenopsisai (motiejukai), pafiopedilumai (Lady’s Slipper), katlėjos ir dendrobijos – visos jos yra pakankamai atsparios, kad galėtų augti ilgą laiką, jei joms skiriamas tinkamas dėmesys ir priežiūra.

Simpodinės orchidėjos

Simpodinės (arba simpodinio tipo) orchidėjos skiriasi nuo monopodinių tuo, kad turi dvi kojas, o ne vieną; kiekvienas naujas ūglis auga nuo ankstesnio ūglio šono, o ne tiesiai nuo pagrindo šaknų sistemos, kaip monopodinės orchidėjos. Paprastai jos išaugina didesnius žiedus, tačiau reikalauja daugiau priežiūros, nes turi daugybę ūglių, kuriuos reikia nuolat genėti, kad būtų užtikrintas optimalus poveikis sveikatai. Pavyzdžiui, Brassavolas (karalienės ašaros), Cattleyas (Velykų ir Motinos dienos gėlės), Lycastes (drugelių orchidėjos), Odontoglossums (tigro uodega), Stanhopeas (Zebro gėlė), Zygopetalums , Angraecums , Laelia , Sophronitis , Mormodes , Bletillas , Phragmipediums , Calanthes , Oncidiums ir Cymbidiums .

Bulbophyllum orchidėjos

Bulbophyllum – tai gentis, kurioje yra daugiau kaip 800 rūšių – šie augalai auga palei medžių kamienus, tačiau, skirtingai nei kitos epifitinės rūšys, jie nesudaro antžeminių šaknų ir neprisitvirtina prie šakų veimeninėmis šaknimis . Šie augalai paprastai turi mažus neįprastos formos žiedus ant labai plonų kotelių; daugelis veislių žydėdamos skleidžia keistą kvapą. Todėl šie augalai geriausiai tinka patyrusiems sodininkams, kurie supranta, kaip juos genėti, kad augalai augtų sveiki .

Sarcochilus

Sarcochilus yra gentis, kurią sudaro tik Australijos rūšys – šie labai kvapnūs žiedai ryškiai raudonais žiedlapiais aplink geltonus centrus pasirodo jau po 4 mėnesių! Nors joms nereikia daug priežiūros, jei auginamos optimaliomis sąlygomis, gali prireikti 2 metų, kol pradės reguliariai žydėti, priklausomai nuo klimato sąlygų . Esant tinkamai temperatūrai ir drėgmei, šios rūšies gėlės gali žydėti kelis kartus per metus ir puikiai papuošti bet kokį natūralistinį terariumą!

Angraecoid

Angraekoidai – tai 6 genčių augalai: Aerangis , Angraecum , Eurystyles , Neofinetia , Sorocea ir Aeranthes . Visi angraekoidai pasižymi panašiomis savybėmis, pavyzdžiui, žvaigždės formos žiedais ir plonais stačiais stiebais, tačiau jų dydis labai skiriasi – nuo mažyčių miniatiūrinių veislių, pavyzdžiui, Eurystyles minutus, kurios užauga tik iki 8 cm aukščio, palyginti su Aerangis cilliaris, kurios aukštis gali siekti 1 metrą! Dauguma angrekoidų mėgsta ryškią šviesą ir drėgną orą, todėl jie puikiai tinka auginti terariume, jei nuolat palaikomas geras drenažas.

Masdevallia

Masdevallia – tai orchidėjų gentis, kurią sudaro apie 500 rūšių, iš kurių daugelį galima rasti atogrąžų miškuose Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šie gražūs augalai pasižymi ilgais plonais stiebais su daugybe žiedų kiekvieno stiebo viršūnėje – jie taip pat skleidžia ryškų saldų kvapą, kuris prilyginamas gvazdikėlių ar jazminų kvapui! Nors auginant kambaryje masdevalijos nereikalauja daug priežiūros, reikia palaikyti tinkamą temperatūrą ir drėgmę, kad augalai optimaliai augtų ir žydėtų. Tačiau tinkamai prižiūrimi šie augalai apdovanos jus nuostabiais žiedais ištisus metus!

Išvada

Yra tiek daug skirtingų orchidėjų rūšių, kad tikrai rasite tokią, kuri atitiks jūsų konkrečius poreikius ir pageidavimus! Nesvarbu, ar ieškote mažai priežiūros reikalaujančio augalo, ar tokio, kuriam reikia papildomo dėmesio, kiekviena rūšis pasižymi savitomis savybėmis ir privalumais, todėl skirkite laiko tyrimams ir išsiaiškinkite, kokios rūšies orchidėja tinka jūsų namams. Šiek tiek pastangų ir priežiūros bet kuri iš šių orchidėjų gali tapti gražia jūsų namų puošmena, suteikiančia natūralaus grožio ir saldaus kvapo.